Ban Ki-moon Foto: Richard Drew

Iran ställs utanför Syrien-samtal

USA välkomnar beskedet
1:29 min

Fredssamtalen om Syrien kommer att hållas som planerat efter gårdagens diplomatiska turbulens, som slutade med att FN återtog sin inbjudan till Iran att delta i överläggningarna.

Han har beslutat att endagsmötet i Montreaux ska äga rum, utan Irans deltagande, sa FN:s talesman i går kväll och syftade på generalsekreteraren Ban Ki-moon.

Beskedet välkomnades genast av både USA och den väststödda syriska nationella koalitionen, en koalition av grupper i opposition mot Assadregimen i Syrien.

Koalitionen, som hade hotat med att utebli från samtalen om Assadallierade Iran skulle närvara, meddelade först att den skulle komma till Montreaux på onsdag, men senare under kvällen bröt sig den största gruppen ur och sa att den ändå inte ville delta i samtalen.

Ban Ki-moon bjöd in Iran till mötet officiellt i söndags. Beskedet togs emot med förvåning, men i går uppgav den ryske FN-ambassadören att såväl Ryssland som USA hade konsulterats i förväg.

FN-talesmannen sa att Iran underhand accepterat villkoren för samtalen, att de skulle leda fram till en övergångsregering i Syrien och att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon nu är "djupt besviken" på Iran för att inte stå fast vid det.

Iran tillbakavisade påståendet och sa att de sagt hela tiden att de var beredda att delta villkorslöst, annars inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".