Chansen är mycket liten att de ansvariga ställs inför rätta för sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken. Foto: Rebecca Blackwell/TT.

Sexuellt våld vapen i Centralafrikanska republiken

1:43 min

Sexuellt våld mot kvinnor används som vapen i konflikten i Centralafrikanska republiken, det uppger FN:s befolkningsfond UNFPA som arbetar för jämställdhet. Mabingue Ngom ansvarar för FN-organets akuta insatser i Centralafrikanska republiken och han säger att det finns bevis för omfattande könsbaserat våld.

– Vi har fått bevis om att ett signifikant antal kvinnor har blivit offer för könsbaserat våld, inklusive sexuellt våld, säger Mabingue Ngom.

Bara sedan i december beräknas över 1 000 personer ha blivit dödade i blodiga sammandrabbningar mellan muslimer och kristna i Centralafrikanska republiken. Enligt FN:s befolkningsfond finns anmälningar från närmare 1 200 kvinnor som ska ha blivit utsatta för våldtäkter och andra former av könsbaserat våld under konflikten. Mabingue Ngom säger att den verkliga siffran är "astronomisk", och tillägger att det sexuella våldet verkar användas som vapen i konflikten.

Han berättar för mig om hur en mentalt sjuk kvinna blev brutalt våldtagen av en grupp beväpnade män. Hon dog av sina skador. Men i ett land där nästan ingenting fungerar är chansen mycket liten att de ansvariga någonsin ställs inför rätta för sexuella övergrepp.

FN:s befolkningsfond försöker stötta rättssystemet i delar av Centralafrikanska republiken, men resurserna räcker inte, säger Mabingue Ngom, som i går var på en givarkonferens för Centralafrikanska republiken här i Bryssel. Enligt FN:s befolkningsfond måste omvärlden göra mer för att männen som våldtar ställs blir straffade.

– Det är världssamfundets ansvar att se till att, oavsett om det finns en fungerande stat eller inte, den här typen av avskyvärdheter inte tolereras. De skyldiga måste straffas, säger Mabingue Ngom på UNFPA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista