Stark rebellgrupp tar avstånd från fredskonferensen

1:59 min

I morgon inleds den internationella fredskonferensen om Syrien. Men flera av de mest betydelsefulla väpnade syriska rebellgrupperna har tagit avstånd från konferensen Geneve 2. Vår korrespondent har träffat Islamiska fronten, en stor maktfaktor i Syrien.

– Låt dem fatta vilka beslut de vill, utan oss kan de inte genomföra dem på marken, säger Abu Omar, som ingår i den politiska ledningen för Islamiska fronten, en allians av sju starka rebellbrigader.

Han uppger att de har runt 60 000 stridande medlemmar inne i Syrien, siffran är nästan omöjlig att kontrollera, men Syrienkännare är överens om att de tillhör de väpnade grupper som har allra störst inflytande.

Abu Omar säger självsäkert att han inte är bekymrad för förhandlingarna som börjar i morgon, vi är ändå nyckeln till en lösning på marken.

Vi träffas i en villa i turkiska Reyhanli, nära gränsen mot Syrien. Islamiska fronten tar avstånd från fredskonferensen Geneve 2 och vill inte diskutera med den syriska regimen:

– Vi vägrar sitta mittemot kriminella, de borde föras till internationella brottmålsdomstolen i Haag. De är inblandade i dödande, de har använt kemiska vapen och de släpper fortfarande bomber över Aleppo, att då diskutera blir bara meningslöst, säger Abu Omar. 

Islamiska fronten kontrollerar den syriska sidan av gränsövergången några kilometer bort, men bara en stund efter vårt möte utlöstes två bilbomber precis vid gränsen och mer än 15 personer dödades.

Bilderna därifrån är en påminnelse om det ständiga våldet i Syrien precis före den internationella fredskonferensen. Men utan stöd från alla väpnade rebellgrupper kan det bli svårt för den syriska oppositionen som reser till konferensen.

– Syriens nationella koalition representerar bara en liten del av det syriska folket. När de samlas på hotell utanför Syrien och bestämmer så är det inte det syriska folkets beslut, avslutar Abu Omar från islamiska fronten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista