Agneta Furvik och Bill Gates Foto: Sveriges Radio

Bill Gates: Inse vilken betydelse biståndet har

2:55 min

En av världens absolut rikaste män, Microsofts grundare Bill Gates, är också en av världens största biståndsgivare genom stiftelsen Melinda och Bill Gates Foundation.

I samband med att stiftelsens årsrapport i dag släpps tar paret Gates strid med de tre teser, eller myter, som dom menar allvarligt skadar kampen mot fattigdom i världen.

Bill Gates utvecklar här sina tankar i en exklusiv intervju med vår USA-korrespondent Agneta Furvik.

– Jag trodde länge själv på myten om att ju fler liv som räddas i fattiga länder, desto större blir hotet om en överbefolkad värld där allt fler svälter, allt färre får gå i skolan, och allt bara blir sämre för oss alla.

– Som  tur var hade jag fel, säger Bill Gates när jag träffar honom i ett hotellrum 46 våningar över Manhattan.

Bill Gates beskriver hur hans stiftelse länge satsade mest på preventivmedel, men helt skiftade fokus till förebyggande hälsovård när man insåg kopplingen mellan bättre hälsa och minskat barnafödande. Att verkligheten och vetenskapen visar att om barnadödligheten sjunker, ja då väljer kvinnor också att föda färre barn.

– Så jag är tacksam att jag på nittiotalet fick lära mig att när fattiga människors hälsa förbättras, ja då minskar också befolkningsökningen dramatiskt. Att friskare mammor med friskare barn helt enkelt väljer att föda färre barn.  

Uppfattningen att ju fler barn och liv som räddas, desto snabbare växer befolkningen, är en av de tre teser som Melinda och Bill Gates stiftelse nu satsar stort på att avliva på allvar, eftersom de anser att missuppfattningar alltför mycket styr synen på bistånd, och därmed också viljan att ge.

De andra två uppfattningarna är dels bilden att vissa riktigt fattiga länder förblir fattiga oavsett vad omvärlden gör.

Dels den kanske politiskt mest laddade bilden: att bistånd ofta är rent slöseri där det mesta försvinner genom korruption.

Bill Gates menar att synen att en del länder är dömda till evig fattigdom och därför meningslösa att hjälpa, är enormt seglivad, trots att den motsägs av all statistik.

Bland hans positiva exempel finns Mexiko, Brasilien, Kenya, Indien, och inte minst Kina.

Politiker och andra som vill minska bistånd pekar gärna på korruption och svinn som goda skäl för det.

Bill Gates säger att sådant förekommer i alla verksamheter, att det är viktigt att ha rätt proportioner och att det mesta biståndet faktiskt träffar rätt och räddar liv.

– Behåll rätt perspektiv, och inse vilken betydelse biståndet har haft och har, säger Bill Gates.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista