Sammandrabbningar i Kiev Foto: Sergei Grits

Nya sammandrabbningar i Kiev

I Ukrainas huvudstad Kiev har det varit nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i natt. Tusentals demonstranter fortsätter att protestera mot att den ukrainska regeringen har stoppat ett närmande till EU.

Den hårt kritiserade nya lagen om inskränkt mötesfrihet trädde på tisdagen i kraft i Ukraina, efter en orolig natt.

Dagen innan varnade president Viktor Janukovytj för att de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i Kiev hotar hela Ukraina.

Landsomfattande protester har skakat Ukraina sedan i november då president Janukovytj överraskande satte förhandlingarna med EU om ett samarbets- och frihandelsavtal på paus. I stället närmade sig Kiev Ryssland.

Den nya lagen trädde i kraft i och med att den i dag publicerades i parlamentets tidning Ukrainas röst, skriver AFP.

Lagen gör det bland annat straffbart att blockera offentliga byggnader och förbjuder demonstranter att maskera sig.

Lagen har kritiserats skarpt av länder i väst, i går sade utrikesminister Carl Bildt att det kan bli aktuellt med sanktioner mot Ukraina.

Under natten har det varit spänt mellan demonstranter och kravallpolis. Polis förstörde en barrikad och en katapult som demonstranterna byggt.

Båda sidor kastade stenar, bensinbomber och chockgranater på varandra och skottlossning hördes, enligt Interfax.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista