Syrien anklagas för tortyr och mord

Tiotusentals foton av utmärglade och misshandlade kroppar ligger till grund för en rapport där Syrien anklagas för mord och tortyr i stor skala. Bakom rapporten står tre ansedda åklagare.

Dokumenten, som bygger på vittnesmål och bilder från en syrisk avhoppare, har lagts fram med hjälp av Qatar som stöder de syriska rebellerna.

Avhopparen sägs vara en fotograf som arbetat för den syriska militärpolisen. Han har till kriminaltekniker som anlitats av Qatar lämnat runt 55 000 digitala bilder av 11 000 döda fångar. Många bär spår av grym tortyr, enligt CNN och The Guardian.

Fångarna ska ha förts till ett militärsjukhus där kropparna fotograferats. Många av de döda var utmärglade och en del hade varit bundna. Vissa bar tydliga spår av misshandel, en del saknade ögon medan andra bar tecken på att ha dött av strypning eller elchock.

Rapporten har skrivits av Desmond de Silva, tidigare chefsåklagare vid specialdomstolen för Sierra Leone, Geoffrey Nice, ledande åklagare i rättegången mot den tidigare jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic, och David Crane, som åtalade Liberias president Charles Taylor. De uppger de har utsatt avhopparen och hans bevis för rigorös granskning.

De Silva säger till The Guardian att bilderna bevisar att Bashar al-Assads regim utfört mord i "industriell skala".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista