Pakistan anföll talibanfäste

Pakistans flygvapen anföll på tisdagen klanstyrda områden nära gränsen till Afghanistan. Målet var talibanmilisen.

Pakistanska tidningen Dawn skriver att minst 24 människor dödats och 15 skadats i attacken. Lokala källor säger att de skadade inte kunde tas till sjukhus eftersom utegångsförbud råder i området.

Trycket har ökat på premiärminister Nawaz Sharif att ingripa mot talibanerna efter en serie attentat i Pakistan den senaste veckan.

Talibanrörelsen TTP har sagt att dåden är hämnd för att talibanledare dödats i amerikanska drönarattacker.

Det var första gången som Pakistans flygvapen genomförde flyganfall i regionen sedan regeringen 2007 slöt en överenskommelse med lokala talibanledare.

En klanledare i området Mir Ali i regionen Norra Waziristan uppgav för Reuters att 15 människor dödats i flyganfallen. En talibankälla angav dödssiffran 27, civila offer inräknade.

– Vi låg alla och sov när planen började bomba byn. Vi hade ingen aning om vad som hände i mörkret och de som överlevde flydde ut från sina hem tillsammans med barnen och gav sig iväg, sade en invånare i byn Esori i Mir Ali.

Militära källor uppgav att stridsflyget bara anföll militanta fästen.

Premiärminister Nawaz Sharif ställde i söndags in den planerade resan till Davos och World Economic Forum efter en talibanattack på en armékolonn där 20 soldater miste livet. Det utlöste spekulationer om att en militär attack var nära förestående.

Samtidigt uppges tre hälsoarbetare som jobbade med poliovaccinationer ha skjutits ihjäl i Qayyumabad nära Karachi i söder. Polis uppger för Dawn att fyra beväpnade män på motorcykel öppnade eld mot hälsoarbetarna. Ytterligare en person ska ha skadats i attacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista