Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget Foto: Carl-Johan Utsi/TT.

Varning för skenande metallpriser

1:36 min

Förra året var det inte många som ansökte om att få söka efter nya gruvfyndigheter. Men efterfrågan på metall är fortsatt stark och risken med det avtagande intresset för att leta efter nya gruvor är galopperande metallpriser, säger Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

– Katastrofalt skulle jag säga för egentligen skulle man behöva hitta de hör fyndigheterna som kommer behöva vara i drift om fem tio år. Det faktum att prospekteringen gick ner så mycket som den gjorde 2013 det kommer vara ett frö till höga metallpriser om fem-sex år.

Metallpriser som skjuter i höjden låter kanske som något uteslutande positivt. Ja, i alla fall för de producerande gruvbolagen men för kunderna kommer det att slå hårt tror Magnus Ericsson.

 – Det är ju inte bara bra med gruvor om vi tar Norrbotten till exempel SSAB får då till exempel betala väldigt höga priser för sina malmer så att de som använder metallerna drabbas ju av det här, säger Magnus Ericsson.

Inte sedan 2001 har Bergsstaten fått in så få ansökningar om att få söka efter nya gruvfyndigheter i Sverige som under förra året.

En global trend extra tydlig i Europa som beror på att prospekteringsbolagen fått svårare att hitta kapital, enligt Magnus Ericsson som även tror att en metall-prisboom även kan komma att påverka de redan i dag blomstrande gruvkommunerna om ännu fler arbetstillfällen skapas.

 – En ny gruvboom och det är ju trevligt kan man säga. Men det är ju mycket bättre om man kan ha en jämn utveckling. Det är svårt för kommunerna och Norrbotten och Västerbotten i sin helhet att planera de här svängningarna och hantera bostadsfrågor och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista