Flyganfall mot talibaner i Pakistan

"Vi låg alla och sov när flygplanen anföll"
1:34 min

För första gången på många år har Pakistan använt stridsflyg för att angripa talibaner i de oroliga västra delarna av landet, längs gränsen mot Afghanistan.  Bybor i området säger att också många civila människor dödades i attackerna.

Flygattackerna inleddes strax efter klockan tolv lokal tid natten till idag.
– Vi låg alla och sov när flygplanen anföll, alla i byn sprang ut ur husen med barnen och försökte söka skydd, berättar bybor till nyhetsbyrån Reuters.

Först kom stridsflygplan och efter det attackhelikoptrar. Den pakistanska militären säger att det var lokala talibaner som anfölls och att minst 15 av dem ska ha dödats. Det finns inga officiella uppgifter om antalet civila dödsoffer men bybor säger att mer än 25 människor kan ha dödats. Anfallen kommer efter att de pakistanska talibanerna trappat upp sina attacker mot armén. Igår dödades 13 människor av en självmordsbombare nära det pakistanska militärhögkvarteret i Rawalpindi. I lördags dödades 26 människor, de flesta soldater, i en annan attack.

Nordvästra Pakistan är ett område där myndigheterna har svag kontroll och landets talibaner har fått en fristad, de i sin tur har nära samröre med talibanerna i Afghanistan. Amerikanska drönare används regelbundet för att angripa dem. Även den pakistanska armén brukar sättas in, men flygvapnet har haft ett slags vapenvila med talibanerna sedan 2007.

Nattens anfall är första gången sedan 2007 som stridsflyg använts och det innebär en tydlig skärpning av konflikten. Både USA och regeringen i Afghanistan brukar regelbundet uppmana Pakistan att trappa upp den militära insatsen mot landets extremister. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".