Foto: Nur Halab/AFP/TT.

Tortyr och avrättningar i syriska fängelser

Fångar torterade och avrättade
2:25 min

Den syriska regimen har dödat minst 11.000 fångar i sina fängelser sedan upprorets början för snart tre år sedan. Det hävdas i en rapport skriven av tre före detta krigsbrottsåklagare.

Rapporten som publiceras av The Guardian och CNN beskriver regimens tortyr och avrättningar som omfattande och systematiska.

Svår tortyr, försvinnanden och avrättningar; vittnesmål om övergrepp i regimens förvar har ända sedan början av konflikten varit vanliga och samstämmiga.

Den nya rapporten bygger på material från en avhoppad militärpolis som tjänstgjorde som regimens fotograf i fängelser.

När han hoppade av tog han med sig tiotusentals bilder och han har berättat för utredare att hans jobb var att ta bilder av döda kroppar.

Dels för att myndigheterna skulle kunna utfärda dödsbevis i efterhand men också som en bekräftelse för att beordrade avrättningar verkligen utförts.

Några av bilderna som publicerats visar hur  människor ser ut att ha svälts till dött, andra visar svårt medfarna kroppar, piskade, misshandlade, strypa, torterade med el, några saknar ögon.

Rättsläkaren Stuart Hamilton som medverkar i rapporten som expert, berättar för BBC.

--Den typen av skador som vi sett på bilderna, bevisen på misshandel och svält är inte vad man räknar med att se i det man skulle kunna kalla en normal väpnad konflikt.

Tidigare har människorättsorganisationer och FN dokumenterar övergrepp utförda av både regimen och rebeller, men experterna säger att de nya bildbevisen är mer detaljerade och i mycket större skala än något man tidigare sett under den snart tre år lågna konflikten.

Något som skulle kunna utgöra bevis för systematiskt dödande av 11.000 fångar hittills och enligt rapportförfattanda underlag för ett framtida krigsbrottsåtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".