Städning inför mötet i Davos. Foto: Laurent Gillieron/TT.

Ökade klyftor på agendan i Davos

1:13 min

I dag inleds Världsekonomiskt Forum i Davos i Schweiz. 2 500 ledande politiker, affärsmän och ekonomer samlas i den lilla alporten för att diskutera tillståndet i världen.

För första gången på länge, ser det ut som att det blir ett möte som präglas av en viss optimism. Men det finns en rad hot som förmörkar framtidsutsikterna.

Sedan 2009 har Davosmötet präglats av krisbekämpning, hur den ekonomiska krisen skulle mötas. Men nu finns en rad tecken på att det värsta kan vara över; det vill säga att det i alla fall inte blir sämre.

Både den amerikanska och den europeiska ekonomin verkar vara på väg att ta fart igen. Om än i en mycket försiktig takt. Problemet är att återhämtningen går mycket långsammare än vad som brukar vara fallet sex år efter att en stor finanskris brutit ut.

Den stora diskussionen just nu är om världen står inför en längre period av mycket låg tillväxt. Det är vanligt med jämförelser med Japan, som har haft en mycket låg eller krympande tillväxt i stort sett oavbrutet efter landets finanskrasch för snart 25 år sedan.

Frågan är vad det skulle innebära för Europas del om en liknande period väntar här. Det blir då sannolikt mycket svårt att minska den rekordhöga arbetslösheten.

I en riskrapport inför årets möte, pekar Världsekonomiskt Forum ut just detta som den största riskfaktorn i världen just nu: De ökade klyftorna mellan fattiga och rika och de spänningar som därmed byggs upp i världen.

Rapporten pekar på att arbetslösheten bland unga nu är 60 procent i både Grekland och Spanien. Och ökade klyftor i samhället, där människor inte ser någon utväg till ett bättre liv,  bygger upp farliga stämningar i samhället, konstaterar rapportförfattarna.

Förutom de ekonomisk-politiska frågorna, kommer situationen i Syrien att diskuteras intensivt under mötet. Det fanns en rad punkter om Syrien på dagordningen redan innan det stod klart, att det samtidigt skulle hållas en fredskonferens om Syrien i Montreaux och Geneve i andra änden av Schweiz.

Världsekonomiskt Forum har ibland kallats för världens största cocktailparty. Här fattas inga som helst beslut, det är ett diskussionsforum bland världens mäktiga.

De intressantaste diskussionerna pågår dessutom sannolikt utanför debattscenerna och presskonferenserna: Här inträffar eller arrangeras ofta möten mellan ekonomiska och politiska makthavare som aldrig kommer till allmänhetens kännedom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista