Abir Al-Sahlani. Foto: pressbild, Centerpartiet

Abir Al-Sahlanis timeout förlängs

1:41 min

Riksdagsledamot Abir Al-Sahlani i Centerpartiet blir borta från politiken minst fram till midsommar. Det är följden av det senaste beskedet från åklagare Staffan Granerfeldt vid ekobrottsmyndigheten.

Förundersökningen rör misstanke om brott i samband med att Centerpartiets mångmiljonsatsning på bistånd till Irak 2009 och 2010.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani delgavs misstanke om bedrägeri för två månader sedan. Det gäller sammanlagt 3,2 miljoner kronor som centerpartiet satsade i partianknutet bistånd till Irak. Det är stöd för Abir Al-Sahlanis pappas parti Nationell Demokratisk Allians och ett FN-förbund i Irak. 

Åklagaren Staffan Granerfeldt meddelar nu att förundersökningen kommer att behöva hela våren för att utreda de misstänkta oegentligheterna. Tidigast till midsommar kommer han med ett besked om det blir åtal eller ej. 

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani tog för två månader sedan timeout med bibehållen lön, knappt 60 000 kronor i månaden. Hennes partikamrater har gått in och täckt upp för henne och hon har varit utkvittad vid omröstningarna.

Men för en vecka sedan uppmanade Centerpartiets ledning Abir Al-Sahlani att ta tjänstledigt utan lön. Något hon hittills inte har gjort.

Abir Al-Sahlani har inte heller velat ställa upp och kommentera situationen. På sin blogg har hon förklarat att hon tog timeout på uppmaning av partiet, men att hon inte är beredd att avstå från sin ersättning som riksdagsledamot enligt riksdagens tjänstemän.

I förra veckan skrev hon: "Jag är inte dömd för något brott. Jag har redan fått göra avkall på mitt politiska engagemang genom att dra mej bort från listan till EU-parlamentsvalet och riksdagslistan. Jag är inte redo att göra ännu flera avkall. Jag är fortfarande oskyldig."

Ekot har utan framgång sökt Abir Al-Sahlani och hennes offentliga försvarare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista