Liberaldemokraternas partiledare, Nick Clegg, meddelade att Lord Rennard har fråntagits sitt medlemskap. Foto: Virginia Mayo/TT.

Sexskandal skakar liberaldemokraterna

1:22 min

I Storbritannien skakar, vad man brukar kalla en sexskandal, ett av regeringspartierna, det liberaldemokratiska partiet. En av överhusets medlemmar, Lord Rennard, anklagas för sexuella trakasserier.

Anklagelserna mot Lord Rennard kom redan för ett år sedan. Fyra kvinnliga partikollegor har redogjort för hur han bland annat han tagit på dem på ställen där de ”inte ville bli berörda” och hur han också kommit med sexuella inviter.

Lord Rennard är en av liberaldemokraternas viktigaste politiska strateger men i går kom beskedet från partiledaren Nick Clegg att Lord Rennard fråntogs sitt medlemskap i partiet, och i dag är debatten i full gång.

Lord Rennard själv beskriver i ett långt öppet brev hur oerhört dåligt han mått och hur chockad han varit över anklagelserna. Han beklagar om han har gjort något som sårat någon men, och det är den springande punkten för partiledningen, han säger att han inte tänker be om ursäkt för något som han inte gjort.

Partiledningen uteslöt honom ur partiet men för att ta ifrån Lord Rennard alla hans politiska uppdrag krävs det en medlemsomröstning, där många tror att partiledningen skulle förlora och Lord Rennard därmed skulle få rätt. Lord Rennard hotar nu med att stämma partiledningen.

Det här innebär att frågan inte helt kan avslutas, den alltmer förgiftade debatten inom partiet når allmänheten och många spår i dag att det kommer att bli svårt för Liberaldemokraternas partiledning att väcka något intresse för de viktiga Europafrågorna, inför EU-valet i vår.

Extra känsligt när just Liberaldemokraterna som är Storbritanniens mest EU-vänliga parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista