SJ varslar i dag 400 anställda om uppsägning. Foto: Bertil Ericson/TT.

Facken kritiska till "storsläggan"

1:29 min

SJ:s besparingar gör att 400 personer varslas om uppsägning. Och det är en osäker arbetsmarknad som väntar för dem som riskeras att sägas upp.

Förutom SJ:s storvarsel i dag har Green Cargo på godstrafiksidan tidigare berättat om besparingar. Enligt den planen ska Green Cargo minska antalet anställda med 600 personer till år 2016, det är en fjärdedel av personalstyrkan som ska bort. Orsaken är att godstransporterna på tåg minskat de senaste åren, när konkurrensen från lastbilar ökat.

Det riskerar alltså att bli många som går ut i arbetslöshet från de statliga järnvägsföretagen ungefär samtidigt. Och facket ST tycker att SJ borde ha påbörjat anpassningen till konkurrens från andra för flera år sedan.

– Att det kommer in nya aktörer på marknaden och att vi har haft ett högt kostnadsläge det har man faktiskt vetat om i några år. Nu kommer det en storslägga på en gång och man gör allting på ett bräde, när man kunde ha tagit det i omgångar under årens lopp, säger Hans Pilgaard ST:s ordförande på SJ.

Redan i morgon ska SJ sätta sig i förhandlingar med facken om neddragningarna.

– Det är ett tufft besked och ett större varsel än vi hade räknat med så det är ganska jobbigt just nu, säger Erik Johannesson, Sekos ordförande på SJ.

Vad har du hört från dina medlemmar?

– Jag hör kritiska åsikter om att man tappar väldigt mycket kundtjänst och man känner en väldigt stor besvikelse över att allt detta försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista