1 av 5
Utbrända polisbussar välts. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 5
En utbränd buss blir till barrikad. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 5
"Berkut" kravallpolisen kom över på folkets sida vädjar hon till polisen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 5
Präster ber en bön. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 5
Artonårige studenten Artjom. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Klytjko drar sig ur samtal

2:01 min

I Ukraina drar sig oppositionsledaren Vitalij Klytjko ur samtalen med regeringen för att lösa krisen, uppger Interfax.

Demonstranterna som flyttat sin protest från torget Majdan och drabbat samman med kravallpolis hoppas att polisen byter sida. Under dagen har våldet bytts mot övertalning av de kravallutrustade barrikaderade poliserna. Samtidigt rustar de unga med ny gatsten och brandbomber och utbrunna bussar.

– Jag förstår att inte alla killar inom inrikestrupperna vill slå till mot sitt eget folk. De står på folkets sida och den sprickan ökar våra chanser att lösa det här, säger artonårige Artjom, som deltagit i två nätters sammandrabbningar med kravallpolisen.

Under dagen är stämningen en annan, människor strosar runt bland svartbrända polisbussar och på tjocka islager från vattenkanonerna. Mellan raderna av kravallpoliser står präster och ber och längst fram vid polisen vädjar unga tjejer till dem att byta sida.

Ingen skottlossning, stenkastning eller brandbomber – än. Men risken är stor att det börjar i kväll igen, enligt Artjom.

– Det är farligt, hundratals har skadats av granater och gummikulor, men jag tänker stanna här, det finns inget annat alternativ, säger han. Att tro att vi ska fortsätta dansa och sjunga på Majdan när vi inte nått någonstans alls.

Men precis som alla andra tog han av mössan och la handen över hjärtat och sjöng nationalhymnen framför kravallpolisen.  

Oppositionen har inte lyckats nå någon vart i förhandlingar. Klytjko har förgäves sökt förhandla direkt med president Janukovytj, men avvisats. Istället kom Klytjko till barrikaderna och visade sitt stöd för de unga demonstranterna där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista