Sverigedemokraterna hade begärt debatt om politiskt våld. Foto: TT.

Tuff debatt om politiskt våld

Var sjätte svensk politiker har utsatts
1:45 min

Det blev en livlig debatt i riksdagen i dag när politikerna debatterade våld mot politikerkåren. Regeringspartierna är splittrade i frågan om det behövs skärpt lagstiftning, för att komma åt hot och våld mot just folkvalda.

Roger Haddad, ledamot för Folkpartiet driver på för hårdare lagstiftning.

– Vi är bekymrade att fyra av fem förtroendevalda som hotats, eller utsatts för våld inte anmäler detta till polisen, sade han.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet har gjort, så har var sjätte svensk politiker utsatts för hot, våld eller andra trakasserier, men många anmäler inte hoten.

Justitieminister Beatrice Ask, som deltog i dagens debatt tror dock inte på strängare lagstiftning. Hon vill i stället vänta in en utredning som ska klargöra hur ofta domare utnyttjar möjligheten att se mer allvarligt på brott som riktas mot förtroendevalda.

– Jag tror nämligen att allas likhet inför lagen är en av de viktigaste grundprinciperna för rättsskipningen, sade Beatrice Ask.

Det var Sverigedemokraterna som hade begärt debatten med anledning av flera händelser den senaste tiden. Richard Jomshof, som förde SD:s talan angrep bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att de, enligt honom, inte tagit klart avstånd från det han kallar "våldsvänstern".

Han hävdar att man från journalister och politiker anser att det vänsterextrema våldet är finare och mindre allvarligt än annat politiskt våld.

– Vi har Timbuktu som lanserade en låt där han sjöng om att hänga Jimmie Åkesson i en flaggstång och misshandla Sverigedemokrater till koma. I samband med det bjöds han in till Riksdagen för att ta emot ett pris, sade Richard Jomshof.  

Men han angreps hårt av bland andra Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

– Det är faktiskt magstarkt när samma parti som har en riksdagsledamot som dragit runt på stan med järnrör begär dagens debatt om politiskt våld.

– Företrädare för samma parti hjälper hatsajten Avpixlat som inte ens har en ansvarig utgivare med finansieringen. Inget annat skulle komma undan med något sådant, sade Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".