SJ:s resebutik på Centralen i Stockholm. Foto Christine Olsson/TT.

SJ varslar: "Då får man ingen hjälp"

Resenärer upprörda över SJ:s besparingar
2:20 min

Det statliga tågbolaget SJ varslade i dag om uppsägningar av 400 anställda inom kundtjänst och administration. Bland annat ska nästan alla SJ:s resebutiker utanför de tre största städerna stängas.

Resenärerna Malin Sävholm och Frida Modin i Eskilstuna är upprörda över beslutet.

– Värdelöst.

– Ja faktiskt, då får man ingen hjälp om man behöver hjälp. För ibland är det ganska krångligt att resa med tåg.

Resenären Ingrid, som inte vill säga sitt efternamn, är strandad i Eskilstuna och har svårt att få hjälp när resebutiken är stängd på grund av att personalen informeras om dagens varsel.

– Jag är 63, men de som är äldre, jag vet inte hur de fixar det här, säger hon.

Senare i år kommer butiken i Eskilstuna tillsammans med ytterligare 16 stycken runt om i landet att stängas permanent. Total varslas 400 SJ-anställda om uppsägning varav drygt 230 stycken är administrativ personal. Resten varslas inom försäljning och kundtjänst.

Utöver resebutikerna stängs också SJ:s kundtjänst i Tranås dit resenärerna kunnat ringa för att få information. Anna Silwander har jobbat för SJ i Tranås sedan 1991.

– När man såg alla chefer komma in förstod man var det lutade åt. Man ser alltid fram emot semestern men nu vet vi ju att efter semestern har vi inget jobb att gå tillbaka till.

SJ ger två förklaringar till neddragningarna. Det ena är det ändrade beteendet hos resenärerna som allt mer köper sina biljetter på internet. Det andra är den ökade konkurrensen på framför allt sträckan Stockholm till Göteborg. Framöver väntas ytterligare omfattande besparingar, säger SJ:s vd Crister Fritzon.

– Detta är en genomlysning av alla områden inom hela SJ. Och detta är en del, det här varslet som vi lade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".