På torsdag beslutar regeringen att skicka en lagrådsremiss för att på sikt få till en lagändring. Foto: Bertil Ericson/TT.

Fler kan få vård i andra län

3:13 min

Det bör bli lättare för patienter att välja att söka specialistvård inom andra landsting. Regeringen föreslår att regeln att patienter måste vänta 90 dagar innan han eller hon kan söka vård i ett annat landsting tas bort. Det sa socialminister Göran Hägglund till SVT nu i kväll.

– Finns det lediga resurser någon annanstans är det självklart att man ska kunna få vård där. Vi är nu i sluttampen på ett lagstiftningsarbete som gör att vi kommer att öppna möjligheten att söka vård i andra län om det finns kapacitet där och jag har långa köer i det landsting där jag bor.

För många patienter kan det bli en lång väntan på specialistvård. Först 90 dagar i det egna landstinget och sedan ytterligare väntan innan vården kan utföras i ett annat landsting. Men nu förslår regeringen alltså att regeln tas bort och att patienten ska ha rätt att söka vård i andra landsting direkt, utan kostnad för den enskilde.

– Det här kommer att finansieras genom det landsting som man bor i. Det är det landstinget som betalar vården, säger Göran Hägglund.

Förslaget gäller all öppen specialistvård, som till exempel att träffa specialistläkare för att få en diagnos.

Är det här förslaget främst tänkt för pendlare, de som bor på en ort och jobbar på annan ort?

– Det är en kategori som kommer kunna dra nytta av det här. Tillvaron är i dag så för många människor att man bor på ett ställe och jobbar på ett annat. Då kan det underlätta om man kan få vård på den plats där man arbetar. Det här handlar både om att underlätta vardagen, men också att vi utnyttjar de resurser som finns i vården på ett bättre sätt.

På torsdag beslutar regeringen att skicka en lagrådsremiss för att på sikt få till en lagändring. Den 1 januari nästa år hoppas regeringen att en ny lag kan träda i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista