Pappersrecept kan komma att avskaffas

Läkemedel hamnar i orätta händer
2:16 min

Pappersrecepten för narkotikaklassade mediciner kan komma att avskaffas. Bakgrunden är bedrägerier och förfalskningar som gjort att narkotiska läkemedel hamnat i orätta händer.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har nu i uppdrag att utreda om det går att klara sig utan pappersrecept för läkemedel som innehåller narkotika. Det handlar bland annat om smärtstillande, ångestdämpande och sömnmedel.

– Vi vet att det i dag förekommer att recept manipuleras och förfalskas på olika sätt, och även att läkare blir bestulna på recept som sedan kan florera i samhället i flera år.

Det handlar om vanliga mediciner; många smärtstillande, ångestdämpande och sömnmedel är exempel på läkemedel som innehåller narkotika. De hamnar ibland i orätta händer till följd av stulna receptblock och förfalskade recept och det finns också en svart marknad där medicinerna säljs vidare.

Pappersrecept är lättare att förfalska än e-recept, och därför vill bland andra Apoteksföreningen avskaffa de speciella gula receptblock som används till narkotikaklassade läkemedel. Efter flera års diskussion har regeringen nu gett Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om det är möjligt.

Men Läkarförbundet ser problem med att ta bort pappersrecepten för snabbt. Dagens IT-system i vården har för många tekniska avbrott säger Karin Båtelsson, IT- och läkemedelsexpert på förbundet.

– I dag finns det inte på kartan att man skulle kunna ta bort pappersrecepten, med de erfarenheter vi har i dag av opålitliga system. Narkotikaklassade preparat ska förstås inte hamna i orätta händer, men samtidigt kan man inte försvåra för alla bara för att ett fåtal förfalskar. Det ska vara enkelt att komma till doktorn och få rätt behandling.

Redan nu är majoriteten av alla recept elektroniska, bara tio procent av läkemedlen skrivs ut på gammaldags pappersrecept.

Istället för att ensidigt fokusera på IT-lösningar tycker Karin Båtelsson att man borde försöka göra pappersrecepten säkrare och svårare att förfalska.

De elektroniska recepten har ändå stora fördelar säger Annika Babra på Läkemedelsverket.

– Vi tar bort risken för att man ska kunna manipulera med recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".