Lättare för asylsökande barn att få stanna

Lättare för asylsökande barn att få stanna
1:03 min

En uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet kan leda till att fler asylsökande barn får stanna i Sverige.

En uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet kan leda till att fler asylsökande barn får stanna i Sverige, det skriver Svenska Dagbladet i dag.

Förra våren kom regeringen och Miljöpartiet överens om en ändring av utlänningslagen från den 1 juli i år, så att kraven på synnerligen ömmande omständigheter för att få stanna ändras till särskilt ömmande omständigheter.

Regeringen och Miljöpartiet har nu kommit överens om riktlinjer för hur lagen ska tillämpas. En skrivelse med konkreta krav presenteras i dag.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tycker att lagstiftningen har används alldeles för strikt tidigare och är glad över den nya uppgörelsen.

– Den är viktig eftersom det innebär konkreta förändringar för de väldigt utsatta barn som det handlar om, säger Maria Ferm.

I de nya riktlinjerna ges en rad exempel på situationer som kan beaktas som särskilt ömmande omständigheter och ligga till grund för att barnet eller ungdomen beviljas asyl.

• Om ett barn i Sverige har en svår sjukdom, och ett uppbrott på ett avgörande sätt skulle få märkbara negativa konsekvenser för barnets sjukdomstillstånd.

• Om ett barn i hemlandet har upplevt svåra traumatiska händelser, som orsakat allvarliga besvär och ett återvändande påtagligt skulle förvärra besvären.

• Om ett barn är omhändertaget av sociala myndigheter.

• Om ett barn, som saknar nätverk i hemlandet, har fått ett nätverk i Sverige och att avsaknaden av detta nätverk skulle äventyra barnets utveckling.

I bedömningen ska även barnets vistelsetid i Sverige ingå men det går inte att ange någon exakt gräns för hur lång tid som är en tillräckligt stark grund för asyl.

– Men det är viktigt att påpeka att om ett barn har fötts och växt upp i Sverige kan en avvisning vara mycket problematisk. Jag har själv träffat många barn som har bott i Sverige under lång tid och där det skulle vara orimligt att inte få stanna, säger Maria Ferm (MP).

Riktlinjerna tar även upp att barn som har överklagat ett utvisningsbeslut ska få en mer generös prövning. Nya omständigheter som till exempel medicinska hinder behöver inte ha "samma allvar och tyngd som när det gäller vuxna personer". Några omständigheter skulle kunna vara:

• Att ett barns föräldrar, efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, drabbats av sådana psykiska problem att de inte kan ta hand om barnet utan stöd av släktingar i Sverige och tillräckligt stöd inte finns i hemlandet.

• Att ett barn lider av ett allvarligt sjukdomstillstånd som uppkommit eller förvärrats efter ett beslut om avvisning, och det är oklart om barnet kan få vård i hemlandet.

Enligt Maria Ferm (MP) går det inte att säga hur många barn som kommer att få stanna i Sverige i och med de nya riktilinjerna.

- Det går inte eftersom man måste se till varje enskild situation och det handlar ofta om personer som befinner sig i Sverige och har bott här en lång tid, förklarar Maria Ferm (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".