Regeringen avvisar EU-kritik mot spelmonopolet

2:08 min

Nu svarar regeringen på EU:s nya kritik mot det svenska så kallade spelmonopolet och att bolaget Svenska Spel har ett otillåtet syfte att tjäna pengar till staten, istället för att skydda konsumenterna mot spelmissbruk. Finansmarknadsminister Peter Norman tycker att EU-kommissionen har fel.

– Vår utgångspunkt i spelpolitiken är att begränsa spelmissbruk. Vi är av den bestämda uppfattningen att den svenska spelpolitiken är förenlig med EU:s regler, säger Peter Norman.

Den här rättsliga tvisten mellan EU-kommissionen och Sverige har legat på is i många år men väcktes i höstas när kommissionen kom med två nya motiverade yttranden: Om bolaget Svenska spels monopolställning när det gäller tillstånd att bedriva vadhållning och pokerspel på nätet.

Monopol är bara okej om de konsekvent begränsar spelandet för att skydda konsumenterna, enligt kommissionen, som tycker att Svenska spel tvärtom satsar mer och mer på reklam och att utveckla nya spel.

Kommissionen kritiserar också det den uppfattar som att regeringen satt ett krav på Svenska Spel att gå med vinst. Ett krav som i så fall inte är tillåtet.

Nästa steg i rättsprocessen kan bli att Sverige stäms för fördragsbrott. Men Peter Norman invänder och säger att målen för Svenska Spel inte gäller avkastningskrav utan att bolaget ska skötas effektivt,

Svenska Spels ökande reklam behövs när konkurrerande spelbolag ökat sin marknadsföring ännu mer, säger han.

I februari ska Peter Norman träffa EU-kommissionären Michel Barnier och förklara Sveriges ståndpunkter. Ett möte som kan få stor betydelse.

– Ja, det har det förstås, om vi inte lyckas få gehör för våra synpunkter då måste vi anpassa oss i och med att vi är medlemmar i EU. Vi har ju nu påbörjat ett arbete för att studera hur andra länder arbetar med avreglering av spelmarknaden och ska ta intryck av detta för att se om det kan vara någonting för oss. Det är en process som kommer att pågå ungefär ett till två år till.

Kommissionen ger ju Finland grönt ljus för deras ännu tydligare spelmonopol, om man uttrycker det så, är det så att ni sneglar på eller kan tänka er att mer likna Finland, för att få en bättre acceptans från kommissionen?

– Nej, inte i dagsläget, säger Peter Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista