Kravallpolis och demonstranter i centrala Kiev. Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT.

Ställningskrig i Kiev

I Kiev har ställningskriget mellan demonstranter och kravallpolis fortsatt under natten. Men med mindre våld och mer försök att psyka den andra sidan att ge upp.

Regelbundet hörs ljudet av skottlossning och kraftiga smällar hela natten här i Kiev.

Polis skjuter varningsskott med gummikulor och tårgas mot demonstranterna och de har svarat med att kasta brandbomber.

Men mellan de stridsberedda unga demonstranternas barrikader och kravallpolisens linje finns nu ett tomt ingemansland där präster håller bön. Några regelrätta strider mellan polis och demonstranter har inte förekommit i natt.

Istället ägnar sig båda sidor åt psykningar, demonstranterna skriker till polisen att byta sida alternativt rövarbandet ut och slår öronbedövande på metall med käppar i ett olidligt oväsen.

Från polissidan riktas en gigantisk strålkastare mot demonstranterna, de filmas och i högtalare har de flera gånger varnats för konsekvenserna av att bryta mot lagen.

Premiärminister Mykola Azarov har också varnat för att säkerhetsstyrkorna kan ta till våld om demonstranterna fortsätter med sina provokationer.

Men det skrämmer inte någon av de unga stridsrustade männen vid barrikaderna.

 – Nej inte i den här situationen, vi räds inte de nya lagarna, de har inte plats i fängelse för alla oss som protesterar och kräver presidentens avgång, säger två unga från västra Ukraina, som inte vill säga vad de heter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista