Konferensrummet där fredsförhandlingarna snart ska inledas. Foto: Philippe Desmazes/AFP/TT.

Syriska regimen och oppositionen i ett första möte

1:37 min

I Montreux i Schweiz börjar nu på morgonen den internationella fredskonferensen om Syrien. 40 länder deltar och för första gången sedan den syriska konflikten började för tre år sedan kommer regimen och delar av oppositionen att mötas.

Men något genombrott för fred i Syrien kommer inte att komma i Schweiz - förväntningarna är mycket lågt ställda:

Här, på ett magnifikt hotell vid Genevesjöns strandkant, kommer delegationer från den syriska regimen och den syriska exiloppositionen i dag att för första gången sitta under samma tak.

Båda delegationerna anlände igår kväll till en konferens vars officiella mål är att leda fram till en övergångsregering för Syrien.

Men den syriske utrikesministern Walid Muallem, som leder regimsidans representanter, gjorde som väntat mycket klart att regimen inte har kommit hit för att förhandla om sin egen avgång.

– Allt tal om president Bashar al Assads framtid är en röd linje för oss, sade Walid Muallem.

40 länder är inbjudna till dagens internationella samling om Syrien - bland dem Sverige - och det kommer att bli en dag av formella tal till stöd för en syrisk fredsprocess.

På fredag börjar sedan de direkta samtalen mellan regimen och oppositionens representanter, då i Geneve och under ledning av FN:s Syriensändebud Lakhdar Brahimi.

Ingen tror på några genombrott den här veckan. Regimen är inte redo för några verkliga eftergifter, den väststödda exiloppositionen som är här är svag och splittrad och saknar inflytande över rebellstyrkorna på marken inne i Syrien. 

Vad som i bästa fall kan hända är att detta det första internationellt samordnade försöket att börja en färd mot fred - efter tre år, kanske 130 000 döda, två miljoner flyktingar utanför landet, och 6 miljoner inne i Syrien - blir just början på en lång process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista