SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Storaffär för SSAB

1:23 min

Ståljätten SSAB planerar att gå samman med finska Rautaruukki. Samgåendet väntas kunna ge årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor, och flera hundra personer kommer att få gå. Efter bara någon minuts handel på Stockholmsbörsen hade SSAB-aktien stigit med tio procent efter köpet av Rautaruukki.

– Vi vill skapa ett mer konkurrenskraftigt stålbolag med global räckvidd, säger vd Martin Lindqvist.

 – Det här är en affär som vi gör med väldigt tydlig industriell logik, det handlar om att öka flexibiliteten och kostnadseffektiviteten.

Bolagen har totalt 17-18 000 anställda, vad betyder det här för de anställda?

– I den industriella plan som vi har arbetat fram för det här samgåendet räknar vi med att minska personalstyrkan över tre år med ungefär 5 procent, i storleksordningen 900 personer i Sverige och Finland.

När siktar ni på att affären ska vara klar? 

– Det är svårt att säga. Förhoppingen är under tidiga sommaren, säger Martin Lindqvist.

SSAB lämnar ett offentligt utbyteserbjudande till Rautaruukkis aktieägare. Budet ger en premie på 20 procent baserat på de genomsnittliga betalkurserna för både SSAB och Rautaruukki för de senaste tre månaderna, skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Industrivärden har för avsikt att kvarstå som aktiv huvudägare i det sammanslagna bolaget.

Samgåendet väntas kunna ge årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor. Det totala värdet av erbjudandet uppgår till 10,1 miljarder kronor.

"Ett samgående mellan SSAB och Rautaruukki har inom stålindustrin länge ansetts som logiskt och tiden är nu rätt för oss att genomföra denna transaktion", skriver Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i SSAB.

"En förutsättning för SSAB:s styrelse att rekommendera affären har varit Industrivärdens åtagande att kvarstå som aktiv huvudägare och att fortsätta stötta bolaget i dess framtida utveckling", skriver han vidare.

Och enligt Kim Gran, Rautaruukkis styrelseordförande, har det föreslagna samgåendet "noga övervägts" och förväntas vara mycket värdeskapande för båda bolagens aktieägare.

"För oss på Rautaruukki är detta ett naturligt strategiskt steg som kommer att öka fokus och produktivitet samt säkra en nordisk stålindustri i världsklass."

Vd i det sammanslagna bolaget blir SSAB:s nuvarande vd Martin Lindqvist, sedan Rautaruukkis vd Sakari Tamminen fortsätter som vd där fram tills dess att affären är klar och sedan går i pension vid 60 års ålder.

SSAB:s nuvarande styrelseordförande Sverker Martin-Löf blir kvar som styrelseordförande i det sammanslagna bolaget.

Det sammanslagna bolaget fortsätter att vara primärnoterat på Nasdaq OMX Stockholm, och kommer efter att utbyteserbjudandet fullföljts att ansöka om sekundärnotering på börsen i Helsingfors. Bolaget kommer att fortsätta ha sitt säte och huvudkontor i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista