Stefan Löfven presenterar förslag om järnvägen. Foto: TT.

Så ska Löfven (S) få en säker järnväg

13 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Anders Ygeman, ordförande i Trafikutskottet, presenterade i dag tre förslag på hur de vill göra förbättringar av järnvägen.

– Vi har ett mycket allvarligt läge, Trafikverket har inte tillräcklig kompetens att sköta underhållet av järnvägen, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han syftar på Riksrevisionens rapport som konstaterade en otillräcklig statlig styrning av järnvägen.

Ett av Socialdemokraternas tre förslag är därför att det statliga aktiebolaget Infranord successivt bör omvandlas till en underhållsenhet inom Trafikverket.

Det andra förslaget är att skärpa tillsynen. I dag inspekterar entreprenörerna sitt eget arbete och det tycker Socialdemokraterna är en unik och osäker lösning. Därför vill de att Trafikverket snabbt ska bygga upp kompetens för att göra egna inspektioner av banorna.

– Så snabbt det någonsin går ska Trafikverket ta ansvar för inspektionen, konstaterar Stefan Löfven.

Till sist vill de att meddelarfrihet ska vara en självklarhet för de anställda inom järnvägen. Det är viktigt för säkerheten och Socialdemokraterna föreslår att meddelarfriheten skrivs in i eventuella nya kontrakt för privata järnvägsentreprenörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista