Migrationsverket. Foto: Anders Wiklund/TT

Fler asylsökande barn kan få stanna

1:34 min

Det ska bli lättare för barn att stanna i Sverige, genom en justering i utlänningslagen.

Förändringen välkomnas av Alexandra Segenstedt, jurist på Röda Korset, men som gärna hade sett ett motsvarande regelverk för utsatta vuxna. 

– Vi ser fortfarande många som borde få stanna på grund av humanitära skäl, säger hon.

Alexandra Segenstedt betonar särskilt att även illegal vistelse kan vägas in vid en bedömning om barn ska få stanna. Men att det nu finns en överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet räcker inte. Detta måste nu få en tillämpning i praktiken.

– Man hoppas ju nu att beslutsfattare, Migrationsverket och domstolar tolkar detta i enlighet med de intentioner lagstiftaren har och försöker få en mer humanitär riktning och att man tittar på barnets bästa.

Det är genom en ändring i en formulering i utlänningslagen - från synnerligen ömmande skäl till särskilt ömmande skäl som det som det ska bli lättare för asylsökande barn att stanna i Sverige, enligt överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet.

Och de särskilt ömmande skälen kan vara exempelvis medicinska, eller att barnet omhändertagits av sociala myndigheter. Då ska barnet inte kunna utvisas, och skälen för att få stanna behöver inte ha samma tyngd som när det gäller vuxna.

– De nya bestämmelserna kommer alltså göra det lättare för barn att få uppehållstillstånd, säger migrationsminister Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista