1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
2 av 2
Parlamentarikern Evi Allemann, Socialdemokraterna i Schweiz, är emot köpet av Gripen. Foto: pressbild.

Saab kritiseras för inblandning i Schweiz

2:10 min

I Schweiz har rykten om att Saab sponsrar Ja-kampanjen inför folkomröstningen om Gripen i maj lett till en het debatt. Politiker på både ja- och nej-sidan är upprörda över uppgifterna och menar att landets medborgare inte ska påverkas av finansiella krafter utifrån.

– Jag tycker att Saab inte ska blanda sig i kampanjen. Våra väljare känner sig illa till mods över sådan här aktivitet. Väljarna får då en känsla att det handlar om affärer snarare än fråga om schweizisk säkerhet, säger Evi Allemann, parlamentariker för Socialdemokraterna, som är emot köpet av Gripen.

Sedan tidigare har politiker i Schweiz röstat för ett köp av Gripen E, även kallad Super-JAS. Affären kommer gå på cirka 23 miljarder kronor. Men motståndarna till köpet lyckades samla tillräckligt många namnunderskrifter för att tvinga fram en beslutande folkomröstning om köpet. Den hålls den 18 maj.

Men redan nu har de olika kampanjerna satt igång. En uppgift som figurerat i schweizisk media senaste veckan är att Saab, som tillverkar Gripen E, skulle vara finansiellt involverad i Ja-kampanjen. Det här är en känslig fråga i Schweiz, som inte ser med blida ögon på inflytande utifrån.

Det är inte bara motståndarna till köpet som ser det här som ett problem. Även Stefan Brupbacher, som är generalsekreterare i liberala partiet FDP, tycker det vore illa om Saab blandar sig i.

– Det skulle vara negativt och kontraproduktivt. Vi vill ju prata om planet, om fördelarna och om det behov som vi har av att byta ut de gala planen. Om vi får en diskussion om kampanjpengar från Saab så riktas diskussionen åt helt fel håll, säger Stefan Brupbacher.

Saabs presschef Sebastian Carlsson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att Saab skulle vara involverat i Ja-kampanjen:

– Vårt grundläggande förhållningssätt är att nu är det en politisk kampanj som pågår i Schweiz. Och då är det väldigt viktigt för oss att man följer inte bara landets lagar, utan också deras tradition och praxis i de här kampanjerna. En del av det är just att respektera den traditionen att inte kommentera vare sig ja eller nej på frågor om finansiering, säger Sebastian Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista