EU:s nya klimatmål väcker missnöje

"Fossilindustrin kan nog sova gott i natt"
2:18 min

EU:s klimatpolitik bör ha färre bindande mål i framtiden, anser EU-kommissionen. Den vill begränsa utsläppen med bindande mål, men slopar nuvarande mål om förnybar energi för att låta länderna själva bestämma. Kritiken låter inte vänta på sig.

EU-kommissionen vill fram till år 2030  begränsa växthusgasutsläppen med 40 procent jämfört med 1990 och föreslår att andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent.

Men medan förslaget är ett bindande mål för ländernas utsläpp ska målet om förnybart bara vara bindande på EU-nivå.

Det är en försvagning jämfört med EU-målen till 2020, där båda målen är bindande, plus att det fanns ett tredje mål om energieffektivisering.

På presskonferensen i Bryssel sa klimatkommissionär Connie Hedegaard att EU ska driva frågan om  förnybar energi i diskussioner med medlemsländerna.

Enligt kritikerna är kommissionens förslag ett slag i luften för att hejda klimatförändringar.

– Fossilindustrin kan nog sova gott i natt medan vi som oroar oss för klimatförändringar och företag med lösningar på klimatfrågan – energieffektiviseringslösningar och förnybar energi – skriker ut vårt missnöje, säger Stefan Henningsson som jobbar med klimatfrågor på Världsnaturfonden i Sverige.

Varför?
– För att ambitionerna när det gäller förnybar energi-målet är låga, energieffektiviseringar skjuts till framtiden och överhuvudtaget ligger klimatmålet under det vi förväntar oss för att ligga i linje med två graders global uppvärmning.

Enligt Henningsson borde utsläppsmålet ha legat på 60 procent.

EU-kommissionens klimatförslag kommer i ett läge där EU-länder pressas av  stigande energipriser och arbetslöshet, men kommissionen har inte tagit direkt intryck av de rapporter som talar för att sparad energi också är gynnsamt för jobb och ekonomi.

Dagens förslag är ett av flera steg mot EU:s nya klimatpolitik.

Tidigare har EU-parlamentets båda utskott för miljö och för energi och industri röstat för tre bindande klimatmål.

I mars ska EU:s ministrar och regeringschefer avgöra klimatpaketets slutliga form. Det blir en viktig del i FN:s kommande klimatförhandlingar, där EU riskerar tappa i förtroende om paketet blir urvattnat.

Sveriges regering har ännu inte sagt om den vill driva på för att fortsätta ha tre EU-mål.

– Det vi kan se är att det spelat stor roll till 2020 att vi haft ett förnybart mål, det har varit med och drivit på utvecklingen i EU och lett till att förnybart byggts ut snabbare än vad som annars hade skett, säger energiminister Anna Karin Hatt (C).

– Det är ingen hemlighet att Centerpartiet sedan tidigare tagit ställning för ett förnybart-mål, men nu ska hela regeringen analysera förslaget också i den här delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".