Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Skakig start på fredskonferens om Syrien

1:02 min

Den första dagen av fredskonferensen om Syrien är slut. För första gången sedan den syriska konflikten började för snart tre år sedan har delegationer från den syriska regimen och oppositionen suttit i samma rum.

Men det var en skakig start. Den syriske utrikesministern höll ett aggressivt tal där han anklagade Saudiarabien för att exportera terrorism till Syrien, och kallade oppositionsdelegationen förrädare.

Och det var spänt i salen, säger utrikesminister Carl Bildt som var med:

– Framför allt i början - skulle detta fungera, skulle oppositionen sitta kvar, skulle Saudi sitta kvar - men det fungerade. Bägge sidorna satt kvar under det mest känsliga skedet, och därefter lättade ju stämningen lite.

Och därmed har ett försök att åtminstone börja en väg mot politisk lösning i Syrien inletts. Förväntningarna är mycket lågt ställda, och det handlar även i bästa fall om en mycket, mycket lång process. Nästa steg tas på fredag, när de syriska parterna ska börja föra samtal i Genève under ledning av FN:s Syriensändebud Lakhtar Brahimi.

Fred är långt, långt borta. Men Carl Bildt och en rad andra utrikesministrar som talade här i dag vädjade om humanitära lättnader, som lokala vapenvilor och tillträde överallt för hjälporgansationer. Det är för tidigt också för sådana uppgörelser, säger Carl Bildt, men det är just sådana samtal som kan börja på fredag.

– Jag tror att det är för tidigt, men det är det man kommer att börja lirka med på fredag. Lirka med olika saker som successivt kan bygga förtroende, säger Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista