World Economic Forum inleddes på onsdagen i Davos i Schweiz. Foto: Michel Euler/TT.

Ökade klyftor i fokus i Davos

"Vi är på väg att förlora delar av en hel generation"
1:36 min

Årets upplaga av Världsekonomiskt Forum inleddes i Davos i Schweiz på onsdagen. De ökade klyftorna i samhället är ett återkommande ämne. Särskilt ungdomsarbetslösheten pekas ut som ett hot mot stabiliteten i många länder. Och det kommer att kräva drastiska åtgärder för att minska den.

– Arbetslösheten är fasansfull. Vi är på väg att förlora delar av en hel generation, säger Harvardprofessorn Kenneth Rogoff.

Det finns en gryende optimism här i ett för dagen soligt Davos, att det värsta är över av krisen i världsekonomin. Men den optimismen gäller världsekonomin som helhet. För under krisbekämpningen har vissa länder drabbats mer än andra och har långt kvar till återhämtning.

I de länderna har klyftorna ökat så mycket, att det finns risk för att den sociala sammanhållningen faller samman. Ungdomsarbetslösheten är det kanske tydligaste exemplet. I både Spanien och Grekland är den närmare 60 procent.

För de hårdast drabbade länderna finns ingen chans att inom rimlig tid reparera sina ekonomier och därmed få ner arbetslösheten. Både statskassorna och banksystemen har för stora skuldberg för att de länderna ska kunna fungera normalt, säger Kenneth Rogoff.

– Man måste ta itu med skuldproblemet med hjälp av stora nedskrivningar av skulderna. Men den här gången blir det skattebetalarna i övriga euroländer som kommer att få betala, och det är politiskt känsligt, säger Rogoff

– Det kommer att bli stora nedskrivningar. Anledningen till att det inte redan genomförts är politiska hinder, säger Kenneth Rogoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".