1 av 2
Uppgifterna om att Saab sponsrar ja-kampanjen har upprört känslorna i Schweiz. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
2 av 2
Parlamentarikern Evi Allemann, Socialdemokraterna i Schweiz, är emot köpet av Gripen. Foto: pressbild.

Saab planerade utbildning för Ja-sidan i Schweiz

1:13 min

Saab är mer involverat i ja-kampanjen inför folkomröstningen om Gripen i Schweiz än vad som tidigare varit känt. Saab hade planerat att hålla en kurs för kampanjarbetare från ja-sidan i Linköping i helgen. Saab skulle stå för för flygbiljetter och logi.

– Det var planerat en utbildning men den är inställd sedan länge, säger Sebastian Carlsson presschef på Saab till Ekot.

Detaljerna kring kursen finns i ett mötesprotokoll från det schweiziska försvarsdepartementet som Ekot tagit del av. Enligt dokumentet hölls ett hemligt möte i december förra året, där högt uppsatta personer inom det schweiziska och det svenska försvaret deltog. Med på mötet fanns också två representanter från Saab.

De två berättade där om Saabs planer på att utbilda kampanjarbetare på ja-sidan. En första kurs skulle hållas i början av januari i Schweiz. Den andra var planerad att hållas nu i helgen i Linköping.

Saab skulle stå för flygbiljetterna och login för de schweiziska ja-kampanjarbetarna.

Mötet rekommenderade Saab att inte blanda in folk från det schweiziska försvaret eller försvarsdepartementet.

Anledningen torde vara att frågan om utländsk inblandning i folkomröstningen är extremt känslig i Schweiz. Det skulle inte se bra ut om den schweiziska regeringen tillsammans med Saab anordnar kurser för ja-kampanjen.    

Uppgifter om att Saab finansierar ja-kampanjen har rört upp känslorna bland schweizarna, och det är uppgifter som Saab varken vill bekräfta eller dementera.

I en tidigare version av artikeln fanns felaktiga uppgifter. Nu är artikeln korrigerad med uppgiften om att utbildningen är inställd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista