En demonstrant kastar en molotovcocktail under sammandrabbningar med polis i centrala Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

Fem demonstranter uppges ha dödats i Kiev

1:27 min

Fem demonstranter dödades i Kiev på onsdagen i samband med sammandrabbningar med kravallpolisen, uppger en sjukvårdssamordnare för demonstranterna för nyhetsbyrån AFP. Enligt en annan sjukvårdskälla och polis, som AP hänvisar till, har två aktivister dödats.

Oppositionsledarna fick inga konkreta resultat av samtal med presidenten under dagen.

– Om inte presidenten svarar oss imorgon kommer vi gå till attack, sa Vitalij Klytjko och mötte jubel på Majdan .

Mötet med presidenten gav inga konkreta resultat och oppositionsledarna sa att om inte presidenten drar tillbaks de nya antidemokratiska lagarna, samt utlyser nyval kommer våldet fortsätta.

Under dagen har kravallpolisen tre gånger stormat demonstranternas barrikader och fem demonstranter har dödats, uppger en sjukvårdssamordnare för demonstranterna för nyhetsbyrån AFP.

Våldet har trappats upp och sjukvårdspersonal berättar att skarp ammunition använts.

– Prickskyttar sköt dem, alla har skjutits i huvudet eller hjärtat och på skadorna syns att det var skarp ammunition, säger Oleh Musiy, som ansvarar för en tillfällig sjukstuga som oppositionen upprättat nära barrikaderna.

Många journalister har också blivit måltavlor, polisen har riktat sina vapen direkt mot flera fotografer med tydliga gula pressvästar. Andra har blivit slagna med batonger när kravallpolisen tre gånger jagat bort demonstranterna.

Bevisen för övervåldet är många och sprids i etermedier och på nätet.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista