Tayyip Erdogan och hans parti AKP vill stärka regeringens grepp om rättsväsendet. Foto: Burhan Ozbilici/TT.

Nya utrensningar inom Turkiets poliskår

1:51 min

I Turkiet sparkades eller omplacerades 470 poliser i går i ännu en utrensning efter den korruptionsskandal som skakat Turkiets regering. Turkiets premiärminister Erdogan vill ytterligare stärka regeringens grepp om rättsväsendet med ett kontroversiellt lagförslag, men möter kritik från EU.

– Det är domares och åklagares grunduppgift att skydda staten, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag i samband med att 96 personer blivit bortplockade från Högsta styrelsen för domare och åklagare.

I går sparkades eller omplacerades ytterligare 470 poliser i den senaste utrensningen efter korruptionsskandalen där politiker och affärsmän med kopplingar till premiärminister Tayyip Erdogan anklagas för mutbrott.

Sammanlagt har nu över 2 000 poliser, domare och åklagare samt ett dussintal journalister från den statliga tv-stationen TRT tagits ur tjänst efter korruptionsskandalen.

Skandalen och utrensningarna sägs bottna i en konflikt mellan Erdogans regering och den tidigare allierade Fetthullah Gulen.

Fetthullah Gulen är ledare för ett inflytelserikt muslimskt nätverk som har många anhängare inom polis och rättsväsende i Turkiet.

Erdogan har kallat korruptionsanklagelserna för ett kuppförsök och hävdar att Gulenrörelsen utgör en stat i staten.

Erdogans parti AKP vill nu driva igenom ett kontroversiellt lagförslag som stärker regeringens grepp om rättsväsendet.

Men lagförslaget möter kritik från EU. Under Erdogans besök i Bryssel i veckan manade Europakommissionens president José Manuel Barroso Erdogan att värna om rättsväsendets oberoende.

Erdogan försvarade lagförslaget, men sa också att reformen ska ses över efter EU-kritiken.

Dessutom hotade Erdogan med att Turkiet kan komma att se sig om efter andra samarbeten om inte EU-förhandlingarna når resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista