Japans premiärminister Shinzo Abe talar under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Foto: Michel Euler/AP/TT

Japansk krigsvarning under Världsekonomiskt forum

1:46 min

I schweiziska Davos pågår årets upplaga av Världsekonomiskt forum. I går kväll talade Japans premiärminister Shinzo Abe. Han överraskade alla genom att be om hjälp att undvika en konflikt i Asien som skulle få förödande konflikter för hela världen.

– Om freden och stabiliteten i Asien skulle skakas, så skulle följderna för resten av världen bli enorma, säger premiärminister Abe.

Det är första gången en japansk premiärminister talar på Världsekonomiskt forum här i Davos. Han skulle berätta om det som kallas Abe-nomics, alltså hans program för att försöka få Japan upp ur den kris som pågått med mer eller mindre styrka i snart 25 år.

Men det ämnet överskuggas nu av att han valde att framställa det stora hotet mot världsekonomin som Kinas militära expansion i Asien. Han uppmanade de ledande politikerna och affärsmännen att försöka gripa in och försöka stoppa expansionsplanerna. Han kallade det själv för en "appell till världen".

– Mina damer och herrar, vi måste hindra militär expansion i Asien, sa premiärminister Abe.

Spänningarna mellan Kina och Japan har ökat det senaste året. Det handlar bland annat om konflikter kring äganderätten till flera obebodda öar, nationaliteten på öarna avgör bland annat ländernas territorialvatten. Men där kan också finnas naturtillgångar.

Kina har bland annat nyligen deklarerat, att flygplan måste identifiera sig när de flyger över öarna, annars riskerar de att bli nedskjutna.

Abe nämnde inte Kina vid namn. Det gör aldrig japanska ledande politiker i sådana här sammanhang. Men vid ett slutet möte med utvalda journalister i går förklarade han, enligt referaten, att förhållandet mellan Japan och Kina nu kan jämföras med relationen mellan Storbritannien och Tyskland innan första världskriget som bröt ut för 100 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista