1 av 2
Mer än 1000 syriska flyktingar har tagit sig till turkiska Karkamis. Foto: Katja Magnusson/SR
2 av 2
Män som flytt från syriska Jarabulus till Turkiet för bara några dagar sen. Foto: Katja Magnusson/SR

Flyktingar vittnar om övergreppen i Syrien

"De sa att de dödat en hund"
2:06 min

Samtidigt som den internationella fredskonferensen pågår för Syrien rapporteras allvarliga övergrepp från både regim- och rebellsidan.

Vår korrespondent har träffat flyktingar i Turkiet som bevittnat hur den al-Qaidalänkade gruppen "Islamiska staten i Irak och Syrien" halshuggit personer efter strider mellan olika rebellfraktioner.-

– Det där är vår granne säger Umm Muhammed, han med det vita skägget. Hon pekar på en bild i en mobiltelefon på två huvuden som är uppsatta på ett staket.

För knappt en vecka sen var det strider i Jarabulus precis på andra sidan gränsen i norra Syrien, mellan al-Qaidaanknutna Islamiska staten i Irak och Syrien, ISIS och andra rebellgrupper som Liwa al-Tawhid.

Jarabulus är en av flera platser där striderna intensifierats mellan grupper nära al-Qaida och andra rebeller.

– Vår granne satt och drack kaffe, och det kom några män, de var renrakade och klädda som rebeller i fria syriska armén, berättar Umm Muhammed. Flera vittnar om att de i verkligheten var förklädda medlemmar från ISIS.

Umm Muhammed såg själv hur hennes granne halshöggs och hur hans huvud sattes upp som ett varnande exempel.

Det här är en av många berättelser om brutala övergrepp i Syrien. Häromdagen publicerades en rapport baserad på tiotusentals utsmugglade bilder, som visar offer som uppges ha torterats av regimen, flyktingarna här beskriver övervåld från ISIS.

Enligt hjälporganisationer har runt 1 000 personer nu flytt några kilometer över gränsen till turkiska Karkamis. Ali Jader var en av de rebeller som greps vid striderna, men som lyckades undkomma. Innan dess såg han flera han kände knivhuggas till döds.

– De ropade Gud är större för varje person de slaktade, och sa att de dödat en hund.

Men Umm Muhammed, som flytt till Turkiet, förstår inte vad som händer.

– Vi har Bashar al-Assad, vi har ISIS och vi har västvärden, men hur ska vi leva? undrar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".