En polis håller i sitt vapen i samband med sammandrabbningarna med demonstranter. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT.

Sorg och väntan i Kiev

1:41 min

I Ukrainas huvudstad Kiev har människor ägnat natten åt att förstärka barrikaderna i väntan på en ny stormning av kravallpolisen. Men natten har varit lugn från båda sidor.

De rytmiska slagen med käppar på metall har hållit demonstranterna igång hela natten i Kiev. De har väntat på en ny stormning av Berkut, kravallpolisen och har förstärkt barrikaderna framför de ständigt brinnande bildäcken.

Svart rök har bolmat upp mot himlen hela natten där människor försökt förstå det som hände igår då fem unga människor dödades och flera hundra skadades. En del skjutna med skarp ammunition.

– Ni såg det, ja jag såg hur de sköts, berättar Taras som jobbar som frivillig sjukvårdare där han står i en grupp av människor.

Runt om i Ukraina är chocken stor över dödsskjutningarna som skedde samma dag som landet firade sin självständighetsdag - i tv visades ihopklippta bilder av presidenten till synes oberörd i kyrkan med kravallpolisens prickskyttar siktande rakt mot demonstranter utan andra vapen än stenar och brandbomber.

– Fem människor har lämnat sina familjer, sitt fosterland. De sköts bara för att de önskade ett bättre Ukraina gav sitt blod för det de tror på, sa oppositionsledaren Arsenij Yatsjenjuk igår kväll från scenen på Majdan.

Han och de andra oppositionsledarna manade till att ge presidenten 24 timmar utan våld för att ta det beslut som alla väntar på att han avgår och utlyser nyval.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista