Demonstrationer efter en tidigare gruppvåldtäkt i Indien. Foto: Saurabh Das/TT.

Kvinna straffades med gruppvåldtäkt

1:40 min

En 20-årig kvinna i den indiska delstalen Västbengalen ska ha straffats med gruppvåldtäkt av ett byråd, för att haft en relation med en man från en annan by.

Gruppvåldtäkten ska utdömts mot en ung kvinna av ett byråd i en avlägset belägen del av delstaten Västbengalen.

Detta som straff för att den ogifta kvinnan misstänktes ha haft relation med en man av annan bakgrund, en muslimsk man från grannbyn. 

Den 20-åriga kvinnan vårdas nu på sjukhus, och enligt indiska nyhetsbyrån PTI är hennes tillstånd allvarligt.

Lokal polis säger att man arresterat 13 misstänkta män, däribland byäldsten.

Byrådet, en vanlig institution på indiska landbygden, ska först ha utdömt böter på motsvarande 2 500 kronor till kvinnans familj, men när den inte kunde betala omvandlades straffet till gruppvåldtäkt.

Mannen från grannbyn lovade betala böter och släpptes fri av byrådet, enligt indiska medier, som säger att han nu i stället arresterats av lokal polis, oklart varför. 

Attacken erinrar om den uppmärksammade gruppvåldtäkten i en by i grannlandet Pakistan 2002 mot Mukhtaran Mai. Den beordrades som straff efter anklagelser mot Mais bror. Mai blev senare internationellt känd som en röst mot övergrepp mot kvinnor.

Det nu aktuella fallet i Västbengalen kommer efter en serie uppmärksammade gruppvåldtäkter i indiska storstäder, senast i huvudstaden New Delhi mot en dansk turist.

Det här fallet skiljer sig eftersom det skedde på landsbygden, bland människor som tillhör landets ofta marginaliserade stamfolk, som ibland brukar beskrivas som Indiens urinvånare.  

Kvinnors säkerhet har fått högre prioritet bland politiker och myndigheter efter uppmärksamheten kring gruppvåldtäkten 2012 i New Delhi mot en 23-årig student.

Lagar har skärpts och våldtäkter som tidigare hade passerat obemärkt uppmärksammas nu av medierna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista