Leif Andersson i Ängesträsk i Norrbotten. Foto: Nils Eklund, Sveriges Radio.

Priset på skogsmark sjunker

1:48 min

Priserna på skogsmark fortsatte att sjunka förra året visar ny statistik från LRF konsult i dag. Trendbrottet 2012 då priserna sjönk för första gången på många år har fortsatt och nedgången är kraftigast i Norrland.

Men det har inte påverkat markägaren Leif Andersson i Ängesträsk i Norrbotten som försöker sälja ändå.

– Jag har fallit från ett tak och skadat ryggen så jag klarar inte av att gå med en såg och jag klarar inte av att gå där det är mycket ojämnt. Och därför är det inte längre någon anledning att ha kvar marken. Priserna kan ha varit högre förut, men jag måste göra det bästa för mig själv, säger Leif Andersson.

Så du grämer dig inte för att priserna gått ner och stannat av något de senaste åren?

– Nej, det gör jag inte.

Det är bland annat en relativt stark svensk krona, svagare byggsektor och lägre timmerpriser som gjort att säljarna tvingats gå ner i pris.

I norra Sverige var prisnedgången för året 12 procent jämfört med riksgenomsnittet på sju procent.

– I norra Sverige så är råvaran viktigare så det är mycket virkespriser det handlar om där. I södra Sverige kan det också vara så att man ser andra värden i fastigheten än just bara skog som jakt, bärplockning och insjöar, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF konsult

Även om priserna sjunkit två år i rad nu så sker det från höga nivåer, och säljarna får fortfarande mycket mer i dag än för tio år sedan.

Och det är inte tal om någon "skogsmarkpris-bubbla" som nu spricker, enligt Markus Helin på LRF konsult.

– Nej det tror åtminstone inte vi. Det är fortsatt låga räntor och förståsigpåare tror att räntorna kommer vara låga framöver. Utan vi tror snarare att marknaden stabiliseras, och kanske någon gång under 2014 vänder lite svagt uppåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista