Foto: Natacha Pisarenko/TT.

Höjd skatt på internethandel i Argentina

Internethandeln ökar dramatiskt
1:27 min

I Argentina skärper regeringen kontrollen över handeln på internet. Hädanefter kommer argentinare tillåtas köpa högst två skattefria produkter om året, och ska fylla i formulär för att betala 50 procents skatt på alla varor värda mer än 25 dollar. Åtgärderna syftar till att stoppa valutaflykten.

På argentinsk tv upprepar nyhetspresentatörerna de många steg som argentinarna hädanefter måste gå igenom för att handla saker på internet.

Formulär, register och kontokort med högre säkerhet är det som krävs. De som handlar varor som kostar mer än 25 dollar måste betala 50 procents skatt.

Varor som kostar mindre än så, och därmed är skattefria, får man från och med nu bara handla två gånger om året.

Bakgrunden till de nya internethandelskontrollerna är Argentinas ständiga dollarbrist.

Valutareserverna har de senaste åren sjunkit drastiskt och ligger just nu runt 30 miljarder dollar, jämfört med över 50 miljarder dollar för tre år sedan.

En ständigt ökande inflation och krisande ekonomi gör att argentinarna inte vill sitta med pesos vare sig i plånboken eller på banken, istället sparar man pengar i dollar och konsumerar.

Internethandeln ökar dramatiskt eftersom den är ett sätt att komma undan prisökningarna. För staten innebär valutaflykten ett problem eftersom Argentina sedan den ekonomiska kraschen 2001 har problem med att få lån på den internationella marknaden.

Det gör att regeringen tvingas använda valutareserven för att köpa livsmedel och fossila bränslen, vilket ytterligare spär på oron över en framtida dollarbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".