Lånetakets skugga hotar att lägga sig över Washington. Foto: Jacquelyn Martin/TT.

Lånetak hotar USA:s ekonomi igen

Den amerikanska ekonomin riskerar på nytt att slå i lånetaket. Senast det hände var i höstas. Då spridde sig oron till börsen och Internationella valutafonden varnade för att de amerikanska budgetbråken kan påverka hela världsekonomin.

Det är finansminister Jacob Lew som nu varnat kongressen i ett brev för att USA i slutet av februari riskerar att inte kunna betala sina räkningar.

Den kompromiss som politikerna enades om i höstas innebar att problemen med skuldtaket, det vill säga hur mycket pengar USA får låna, sköts fram till 7 februari.

Efter det kan inte USA låna mer än de 16 700 miljarder dollar som satts som gräns. Staten kan genom att flytta runt pengar klara att betala räkningarna ytterligare några veckor, men sen håller det inte längre enligt Jacob Lew.

”Jag uppmanar respektfullt kongressen att ge oss säkerhet och stabilitet till ekonomin och finansmarknaderna genom att agera för en höjning av skuldtaket”, skriver finansministern i sitt brev.

Om pengarna tar slut och staten inte kan betala sina utgifter innebär det till exempel att pensionsutbetalning uteblir. Dessutom väntar sannolikt förnyad oro på finansmarknaderna.

I oktober förlamades USA av den ekonomiska krisen, när politikerna inte kunde enas om budgeten och det annalkande skuldtaket. Resultatet blev att statsapparaten stängdes och att hundratusentals offentliganställda fick stanna hemma.

Internationella valutafonden, IMF, passade då på att varna USA för att budgetbråket i landet riskerade hela världsekonomin.

Men problemen i USA sträcker sig ännu längre tillbaka än hösten. Även sommaren 2011 närmade sig landet budgettaket när republikaner och demokrater inte lyckades nå enighet om ekonomin.

Den gången nådde man fram till en lösning i allra sista stund, just innan USA skulle bli oförmöget att betala sina räkningar.

Krisen då visade ändå ett försvagat land och kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte USA:s kreditbetyg, något som chockade många ekonomer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista