Plan saknas för att skydda politiker

Anders Knape, SKL: "Det försvårar rekryteringen"
1:24 min

Av Sveriges kommuner och landsting saknar 62 procent en handlingsplan för att hantera våld och hot mot politiker. Det visar en undersökning som SKL nu presenterar.

Anders Knape, ordförande på Sveriges kommuner och landsting (SKL), säger att hot och våld mot politiker är extra viktigt att ta tag i under valåret eftersom fokus på de folkvalda ökar då.

– Det finns de som funderar både en och två, tre gånger om de verkligen ska medverka i vissa beslut eftersom de vet att de kan få den här typen av konsekvenser. Det innebär naturligtvis att det försvårar rekryteringen till demokratiska förtroendeuppdrag. Det är väldigt allvarligt, säger Anders Knape.

Som Ekot tidigare rapporterat har en av sex folkvalda politiker någon gång utsatts för hot eller våld, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Samma rapport visade att bara hälften av de förtroendevalda politikerna kände till om det fanns en säkerhetsansvarig att vända sig till om de utsatts för hot eller våld.

SKL:s undersökning som presenteras i dag visar att även om politikerna skulle veta var de ska vända sig saknar många kommuner och landsting organiserat arbete för att hantera problemen.

Bland annat saknar två av tre kommuner förebyggande handlingsplaner, skriver Dagens Nyheter.

Anders Knape säger att SKL har mycket jobb att göra med sina medlemmar inom säkerhetsområdet, men efterfrågar också hårdare lagföring mot de som utsätter politiker för hot eller våld.

– För att de som har de här förtroendeuppdragen ska känna sig trygga om det händer saker och ting finns en struktur som tar hand om det och som stöttar och hjälper, säger Anders Knape.

– Jag tror att det är viktigt att man känner att man kan prata med någon, att man kan få stöd och hjälp och att det kan bli rättsliga åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".