1 av 7
Gatsten bryts upp och lastas i säckar för att föras fram till "fronten". Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 7
Sveriges Radios Maria Persson Löfgren i Kiev. Foto: Sveriges Radio.
3 av 7
Nya bildäck förs genom de två nybyggda barrikaderna fram till den sista före kravallpolisen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 7
Demonstranter bär däck som ska brännas framme vid frontlinjen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
5 av 7
Demonstranter använder sig av en stor slangbella för att skjuta iväg stenar mot polisen i centrala Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/TT.
6 av 7
Tjock svart rök vid den våldsamma demonstrationen i Kiev. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
7 av 7
Kravallpolisen syns bak den tjocka svarta röken från brinnande bildäck. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Våldsamma angrepp mot Kievs demonstranter

"De slår kvinnor"
2:01 min

I Kiev har aktivister byggt nya barrikader. Det är lugnare än i går men aktivister släpper inte längre fram kvinnor längst fram där bildäck brinner och det fortfarande pågår sporadisk skottlossning.

– I Kiev har vi aldrig varit med om något liknande och vi undviker att gå allra längst fram, särskilt när de skjuter, säger lokala tv-reportern Julia Kirienko.

Hon bär tydligt markerad gul väst och hennes fotograf bär skyddsväst under jackan.

Samma typ av väst räddade nyhetsbyrån AP:s fotograf Dymitro Vlasov när han sköts med tre skott i ljumsken i går. Hjälmen räddade Jefrem Lukatsky, som blev beskjuten av en prickskytt från ett tak.

42 journalister har hittills skadats, det är framförallt ukrainska och ryska som drabbats, särskilt fotografer och tv. Polska tv:s utsände rapporterade live i går när kravallpolis slog demonstranter utanför hotell Dnipro.

– "Vi är fängslade, just nu är vi fängslade" rapporterar han strax innan en polis börjar slå hans kameraman som står i en klunga av flera journalister, deras gemensamma skrik om press, press hjälper inte.

Exemplen på extraordinärt våld är många. Två aktivister fördes bort av okända män från ett sjukhus, tio timmar senare hittades en av dem död i en skog, den andra lyckades ta sig tillbaka till Kiev.

Ett 70-tal är gripna, dessutom har Euromaidanrörelsens bankkonton spärrats, en oppositionspolitiker har också fått sitt konto spärrat.

Rykten säger att presidenten planerar att införa undantagstillstånd i morgon och släcka ned oppositionens tv-kanaler, nätsändningar, internet och mobilförbindelser. Det har redan skett i städer utanför Kiev.

Fotnot: På grund av en felaktig översättning stod det tidigare att en polsk journalist rapporterade: "De slår kvinnor, de slår kvinnor..., när han rapporterade "vi är fängslade". Vi beklagar den felaktiga översättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".