Dödstalen stiger när olika rebellgrupper strider mot varandra i Syrien. Foto: TT

Krig mellan rebeller bakom höga dödstal i Syrien

Samtidigt som fredssamtalen om Syrien pågår, kommer nya siffror över antalet döda i konflikten den senaste månaden. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet ska nästan 1 400 människor ha dödats de senaste tre veckorna, uppger AFP.

De höga dödstalen är kopplade till kriget som pågår mellan olika rebellfraktioner. Något som fått al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri att uppmana islamistrebeller som strider i Syrien att sluta kriga mot varandra.

I ett ljudmeddelande på Youtube säger han att de som strider mot Bashar al-Assads regim måste upphöra med striderna mellan "bröder i jihad och islam".

En ny front i konflikten har öppnat sig nu i januari, när flera starka rebellgrupper gått samman för att bekämpa Isis, Islamiska staten Irak och Syrien, en mycket hårdför grupp som har kopplingar till al-Qaida.

En av de grupper som stridit mot Isis är al-Nusra-fronten, en annan al-Qaida-grupp som har erkänts som den globala rörelsens gren i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista