Lägre vinst för Nokia

1:09 min

I dag kom den allra sista kvartalsrapporten från det "gamla Nokia", alltså där mobilenheten fortfarande finns med innan försäljningen till Microsoft. Aktien faller på börsen eftersom Nokia inte levde upp till förväntningarna.

Det gick sämre än väntat för Nokia det här allra sista kvartalet där såväl mobiltelefoni som den framtida satsning på nätverk, positioneringsteknologi och den avancerade teknologidelen finns med.

De motsvarande drygt 2,6 miljarder kronor som analytikerna hade förväntat i resultat före skatt blev bara drygt 2 miljarder.

I den här rapporten räknas mobilverksamheten inte med i försäljningssiffran. Och försäljningen föll rejält, över 20 procent sämre jämfört med för ett år sen. Sista kvartalet 2013 sålde Nokia för drygt 30 miljarder kronor.

Men utöver det så anses den här rapporten här i Finland vara den minst intressanta från Nokia någonsin av analytikerna, en av dem är ekonomijournalisten Patrik Harald på Hufvudstadsbladet.

- Det är klart att det fortfarande har ett visst intresse, men efter som mobilverksamheten hädanefter kommer att vara borta, så spelar resultatet inte längre så stor roll, säger Patrik Harald.

Nu väntar man istället på Nokias framtidsplaner och vårens besked om ny VD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista