Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Saab stoppade Jas-utbildning i sista stund

Jas-utbildning drogs tillbaka
1:50 min

I december hade Saab planer på att hålla kurser för personer från ja-kampanjen inför folkomröstningen om köpet av ett 20-tal Jas-plan i Schweiz i vår.

Men planerna skrotades för några veckor sedan. Saab vill inte framstå som delaktig i folkomröstningskampanjen.

Bolaget har begränsat sig till att hålla enskilda föredrag beställda av ja-kampanjen, berättar Saabs presschef Sebastian Carlsson.

– Det är ju viktigt för oss att vara närvarande om vi blir inbjudan att berätta om vad detta är för produkt. Det var en kurs som föreningen för ett säkrare Schweiz höll, säger Sebastian Carlsson.

Frågan om Saabs inblandning i kampanjen inför folkomröstningen i maj är mycket känslig i Schweiz.

Och i morse kunde vi berätta om ett möte i Bern den 10 december, där höga chefer inom både svenska och schweiziska försvaret stämde av aktiviteterna för att marknadsföra Jas Gripen fram till folkomröstningen.

I mötet deltog två representanter från Saab, som berättade om bolagets planer på att utbilda kampanjarbetare på ja-sidan. Det skulle hållas en kurs i Schweiz och en i Linköping.

Om kursen i Schweiz i början av januari säger Saabs presschef Sebastian Carlsson så här:

– Ja-kampanjen hade en utbildning för sina medarbetare i januari. Och då var vi inbjudna för att berätta om Jas, men också en del andra industriprojekt.

Saabs presschef fick redan igår frågan om den kurs som skulle hållas i Linköping i helgen. Då svarade han att Saab inte kommenterar sina träffar.

Men idag berättar han att det stämmer, bolaget hade tänkt hålla kursen för de schweiziska ja-aktivisterna i Linköping, men den idén har alltså skippats.

– Det är viktigt för oss, när det är en folkomröstningskampanj att å ena sidan ge information, men å andra sidan endast ha en passiv roll i den kampanj som nu går. Och då tyckte vi att en utbildning i Sverige inte var förenligt med det, säger Sebastian Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".