Kom till Iran och se omfattande investeringsmöjligheter, sa Rouhani. Foto: Eric Piermont/TT.

Irans president: Kom och besök oss

1:36 min

Iran vill ha normaliserade förbindelser med omvärlden. Det sa landets president Rouhani vid Världsekonomiskt forum i Davos i dag och bjöd in alla närvarande deltagare till landet. Han försäkrade att misstankarna om att Iran är på väg att utveckla atomvapen är ogrundade.

– Iran har aldrig eftersträvat atomvapen och kommer aldrig att göra det heller. Det är kärnenergi vi behöver, inte kärnvapen, sa president Rouhani.

Han talade som förste iranske president inför affärsmän och politiker här i schweiziska Davos.

Rouhani är här tillsammans med flera av sina ministrar på vad som måste betecknas som en charmoffensiv för att försöka få bort omvärldens sanktioner mot landet.

Iran gjorde nyligen en överenskommelse med sex stora länder om en begränsning av landets kärnenergiprogram i utbyte mot att vissa av sanktionerna hävs.

Rouhani förklarade i dag att landet är helt inställt på fortsatta förhandlingar med sikte på en heltäckande slutgiltig uppgörelse om kärnenergiprogrammet.

Han lovade att internationella inspektörer ska ha full tillgång till Irans kärnanläggningar.

Irans ekonomi har drabbats hårt av sanktionerna mot landet. I fjol krympte landets bruttonationalprodukt med fem procent.

Iran hoppas nu på att uppgörelser om kärnenergin ska göra att internationella investerare kommer in i landet.

– Jag vill tacka för inbjudan hit och jag vill bjuda in alla som deltar på Världsekonomiskt forum att komma till Iran och se vilka omfattande investeringsmöjligheter som finns. Alla länder är välkomna, sa president Rouhani.

Men när Rouhani fick frågan vad han menade med alla länder förklarade han att han avser länder som Iran officiellt erkänt. Det torde därmed utesluta Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista