Många av attackerna i Egypten bär al-Qaidas stämpel. Foto: Hassan Ammar/TT.

Amnesty: Mörk rapport om Egypten

"Myndigheterna slår ned på mänskliga rättigheter"
1:32 min

På lördag är det treårsdagen av Egyptens 25-januari-revolution. I dag leds landet av en militäruppbackad regering, som säger sig bedriva ett krig mot terrorismen. Men under detta "krig" har de mänskliga rättigheterna allvarligt försämrats i Egypten, enligt en färsk Amnesty rapport.

Amnesty International skriver i sin rapport att "de egyptiska myndigheterna använder alla resurser de har till sitt förfogande för att tysta protester och slå ned på mänskliga rättigheter". Kritiken bygger dels på gripanden som skett den senaste tiden, där flera av symbolerna för 25 januarirevolten, unga revolutionära aktivister, har dömts till fängelsestraff, och dels på den hårdhänta behandlingen av det Muslimska brödraskapet.

I somras dödades hundratals islamister när protestdemonstrationen mot Mursis avsättande stormades, totalt har 1400 människor dödats i politiskt våld sedan den 3 juli när Mursi avsattes, främst genom säkerhetsstyrkornas övervåld, enligt Amnesty International. Men i denna siffra ingår också 250 polis- och säkerhetsanställda som mist livet i terrordåd, som det i morse i Beni Suef där fem poliser dödades när maskerade män på motorcykel öppnade eld mot en vägspärr.

Många av attackerna bär al-Qaidas stämpel - en grupp som heter Ansar Beit al Maqdis har tagit på sig ansvaret för flera av terrordåden. Men trots att inga bevis presenterats för kopplingar mellan dem och det Muslimska brödraskapet, så har brödraskapet terroriststämplats, vilket också det kritiseras i Amnestyrapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".