NSA:s övervakning skapar debatt i USA. Foto: Francisco Seco/TT.

"NSA:s övervakning är olaglig"

Federal instans har granskat NSA:s arbete
1:35 min

Underrättelsemyndigheten NSA:s kontroll av amerikaners telefonsamtal är olaglig och borde upphöra. Det anser en statlig instans med uppgift att bevaka skyddet för privatlivet. Slutsatsen ger nytt bränsle åt debatten om övervakning av medborgare.

Privacy and Civil Liberties Oversight Board är en federal instans med fem ledamöter som ska bevaka medborgarnas skydd för privatliv och integritet.

De har skrivit en omfattande rapport, som flera tidningar redan läst, där de granskat NSA:s telefonövervakning av amerikaner.

En majoritet i gruppen, tre av fem, anser att NSA:s övervakning strider mot lagen. De håller inte med den hemliga domstol som gett NSA klartecken för teleövervakningen med den så kallade Patriots Act som laglig grund.

Telefonövervakningen innebär allvarliga hot mot privatliv och integritet och har visat sig ha ett begränsat värde för terroristbekämpning, är majoritetsslutsatsen i gruppen. Den rekommenderar regeringen att upphöra med övervakningen.

I ett tal förra veckan föreslog president Obama att uppgifterna från övervakningen skulle lagras av någon annan än NSA och att det skulle krävas särskilda tillstånd för myndigheten att få tillgång till uppgifterna.

Förslaget från den splittrade Privacy and Civil Liberites Oversight Board går alltså längre.

En grupp rådgivare till presidenten har sagt tidigare att den inte kunnat finna något fall där telefonövervakningen av amerikaner stoppat terrorism, men tyckte ändå inte att övervakningen var onödig.

I den rapport som offentliggörs i dag anses också nyttan av övervakningen vara försumbar, men slutsatsen är alltså att den borde upphöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".