1 av 2
Foto: Mark Earthy/TT.
2 av 2
Christer och Bibbi Söderstedt som driver Nyholms metall. På Christers Axlar sitter barnbarnet Lilly. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Olycksdrabbad bransch granskas

"Manuellt arbete och handdrivna verktyg"
2:06 min

Inom tillverkningsindustrin sker nästan dubbelt så många olyckor jämfört med snittet för alla branscher. Därför granskar nu Arbetsmiljöverket 1 000 företag i södra Sverige.

Bibbi Söderstedt har arbetat i familjeföretaget Nyholms Metall i Småland i runt 20 år - där har man stora maskiner men är noga med säkerheten.

– Alla våra pressar är slutna så där kan det inte komma in några fingrar, och om vi skaffar nya verktyg så uppdaterar vi till det bästa, säger Bibbi Söderstedt.

I trälådor ligger färdiga små metalldelar i olika former till exempelvis möbler och maskiner. Det är ett litet familjeföretag utanför Skillingaryd i Småland som automatsvarvar och pressar metall -  just den typen av företag som Arbetsmiljöverket granskar nu.

Anledningen är att det sker nästan dubbelt så många olyckor i tillverkningsindustrin jämfört med snittet för alla branscher enligt Arbetsmiljöverkets siffror.  

– Det arbetet innebär större risker, mycket maskiner, mycket handpåläggning, manuellt arbete och handdrivna verktyg, säger Emma Rengbo är arbetsmiljöinspektör i Skåne.

Nu i  januari och februari ska Arbetsmiljöverket besöka 1 000 mindre tillverkningsföretag i Skåne, Halland, Blekinge, Småland och Västra Götaland.

– Vår förhoppning är att minska antalet olyckor och tillbud. En stor del är att se till att arbetsmiljön verkligen är säker men också att sprida kunskap.

På Nyholms Metall har det aldrig inträffat någon allvarlig olycka och alla maskiner är försedda med säkerhetsspärrar - men Bibbi Söderstedt är ändå glad att Arbetsmiljöverket nu gör en satsning på hennes bransch.

– Jag tycker det är jättebra för att man kan bli självblind. Så kan man få lite idéer utifrån så är det jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".