Sveriges Radios Maria Persson Löfgren i Kiev. Foto: Sveriges Radio.

Vapenvila fram till klockan 19

1:21 min

I Kiev råder sedan några timmar vapenvila mellan demonstranter och kravallpolis i väntan på presidentens besked. Viktor Janukovytj har fått ett ultimatum från oppositionen fram till klockan 19 ikväll.

– Solen bryter igenom! Det är ett tecken, säger 19-åriga Anita, som klädd i vit t-shirt med rött kors står bland andra sjukvårdsvolontärer vid ett av instituten som används av proteströrelsen för att ta hand om skadade.

Längre ned på Hrusjevskyj-gatan hackas is som samlas i säckar. Tre nya barrikader har byggts av demonstranterna. Allra längst fram vid "fronten" råder vapenvila, snön är svart från röken, men bildäcken brinner inte längre, på ena sidan utbrända bussar och högar med nya bildäck står de unga aktivisterna och på den andra kravallpolisen.

Båda sidor har lovat hålla en vapenvila fram till klockan 19, då löper tiden ut för president Viktor Janukovytj att svara på oppositionens krav om nyval, tillbakadragna nya hårda antiprotestlagar och straff för dem som bär ansvaret för de fem som dödades igår.

Oppositionsledaren Jurij Lutsenko varnar för vad som kommer hända om inte några av kraven möts av presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista